Yeni doğan bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için sık aralıklar ile emzirilmesi, emzirilemiyorsa mama ile beslenmesi gerekir. Ancak yenidoğan bebekler emerken veya mama yerken yuttukları hava nedeni ile sıklıkla gaz sorunları yaşarlar.
Bebeklerin gaz sorunu yaşamasına neden olan bir diğer etken ise devamlı sıvı ile beslenmeleri ve hareketsiz bir şekilde yatmalarıdır. Gaz problemi ilk haftalarda çok gözlenmemekle birlikte ilerleyen dönemlerde yoğun bir şekilde yaşanabilmektedir.
Bebeklerin hareket edememesi ve sindirim sistemlerinin yeni gelişiyor olmasından dolayı gazı tek başlarına çıkarmaları pek mümkün değildir. Eğer bebeğiniz aç değilse ve ağlıyorsa yüksek ihtimalle gaz sancısı çekiyordur. Bu durumda bebeğinizin gazını çıkarmasına yardımcı olmak için ona gaz masajı yapabilir ya da gazını çıkarması için farklı yöntemler kullanarak onu rahatlatabilirsiniz.
Gaz sancısının ilk belirtisi genellikle bebeğin ağlamasıdır. Fakat bebeğin ağlamasının nedeni her zaman gaz problemi olmayabilir.
Bebeğinizin gazı olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır;
Bebeğiniz yukarıda sayılan problemleri yaşıyorsa ağlamasının nedeni gazını çıkaramamasıdır.
Bebeklerde gaza neden olan pek çok faktör bulunur. Bunlardan ilki bebeğin yanlış pozisyonda emzirilmesidir.
Bebek yanlış pozisyonda emzirildiğinde memeyi tam kavrayamaz bu da bebeğin fazla hava yutmasına ve gaz oluşmasına neden olur. Ayrıca bebek eğer mama ile besleniyorsa bu durumda biberonun ucunun çok geniş olmamasına dikkat etmelidir. Çünkü biberonun ucunun geniş olması da bebeğin hava yutmasına ve gaz oluşmasına sebep olur.
Bebeğin uzun süre emzirilmesi de gaza neden olmaktadır. Bebek uzun süre emzirildiyse kısa bir süreliğine kaldırılmalı ve sırtı sıvazlanarak oluşan gaz dağıtılmalıdır.
Bebeklerde gaz oluşumu annenin baklagil, yoğurt ya da süt gibi gaz yapıcı besinleri fazla tüketmesinden de kaynaklanabilir. Annenin tükettiği gıdalardaki gaz, süt yolu ile bebeğe de geçmektedir. Bu nedenle anneler beslenmelerine dikkat etmelidir.
Bebeklerin gaz sorunlarını gidermek için emzirme sırasında gaz yutmamasına özen gösterilmelidir. Emzirme süresi uzun sürüyorsa kısa aralar verilerek bebeğin sırtına masaj yapılabilir.
Bebeklerin sürekli olarak gaz sorunu yaşamasının önüne geçmek için anneler gaz yapacak besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
Bebeğin gazının çıkması için bebek ılık su ile banyo yaptırabilir ya da ayaklarına sıcak havlu koyularak gazının çıkması için ona yardım edilebilir.
Bebeklerin gazını çıkarmak için etkili yollardan biri de bebeği yüz üstü yatırarak sırtına hafifçe vurmaktır. Bu sayede karın bölgesine baskı yapılır ve gaz kolay bir şekilde çıkar. Bebeklerin gazlarını çıkarabilmeleri için en çok başvurulan yöntemlerden bir diğeri ise gaz masajıdır.
Bebeklerin yaşadığı gaz sorunun giderilmesi için annelerin tercih ettiği en iyi yöntemlerden biri gaz masajıdır.
Gaz masajı sırasında yapılan hareketler bebeklerde oluşan gazın yavaş bir şekilde çıkmasını sağlar. Belirli aralıklar ile yapılan gaz masajı yeni doğan bebeklerin gazının kolay bir şekilde çıkarılmasına katkı sağlar. Yeni doğan bebeklerde gaz masajı şu şekilde yapılır;
Ardından baş parmaklar göbek deliğine yerleştirilmeli ve diğer parmaklarda da göbeğin yan kısımlarından aşağı kısımlarına doğru ovalama hareketi yapılmalıdır.
Yine baş parmaklar kullanılarak ve hafif baskı uygulayarak göğüs kafesinden başlayarak "u” harfi çizer gibi ovalamaya devam edilmelidir.
Gaz masajı sırasında bebekle göz teması kurmak ve gülümsemek ona kendini daha iyi hissettirecektir. Gaz masajı sayesinde bebek hem biriken gazını çıkarabilir hem de huzurlu bir şekilde uyuyabilir.