Yeni sezon ürünler
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni sezon ürünler
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Bilmen Gerekenler

Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Bilmen Gerekenler

Çiçeği burnunda anneler için ilk birkaç ay oldukça zor geçer. Hayata birini getirmek, bir mucizeyi gerçekleştirmek benzersiz duygulara neden olur. Bunlar çoğunlukla romantik ve güzel duygular olsa da henüz yeni doğmuş bir bebeğin bakımını üstlenmek herkesin çok sık dile getirmediği bir takım karmaşık duyguları ve zorlukları da beraberinde getirir.

İlk kez anne olanların bu zorlu süreçte edinmesi gereken bazı önemli bilgiler bulunur. Yalnızca anne değil baba da deneyimi olmasa da oluşabilecek durumlar konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Her bebek kendine özgü ancak yenidoğan bebek bakımı konusunda karşılaşabileceğin bazı temel durumlar şöyle sıralanabilir…

Lohusalık


Doğumu takip eden ilk 40 gün lohusalık dönemidir. Lohusalık bilinen bir kavram olsa da detayları hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Bu süreçte annenin vücudu yavaş yavaş kendini toparlar. 

Özellikle eşin desteği bu konuda kilit nokta olacaktır. Yeni doğum yapan anneye karşı empati göstermek, yalnızca bebeğin değil annenin de ihtiyaçlarına odaklanmak gerekir.


Göğüs Bakımı

İlk 40 gün boyunca bebeğin sürekli seninle temas etmek isteyebilir. Hayata dair bildiği tek şeyin senin kan akışın, senin vücudun olduğunu bilmelisin. Güvenli anne karnından, dış dünyaya alışması için ona zaman tanımalısın.

Emzirme süreci hakkında yazımızın devamında detaylı olarak bilgi vereceğiz ancak kısaca değinmek gerekirse bebeğinin seninle sürekli temas etmek istediği bu dönemde vücut temizliğine özellikle de göğüs bakımına özen göstermelisin.


Bebeğin İçin Hassas Cilt Bakımı

Yeni doğan bebeğin cildi herkesin bildiği üzere oldukça hassastır. Bu yüzden bezini sık sık değiştirmeli, cildini temizlemek için ıslak pamuklardan ya da bebeğinin cildine uygun onun için özel olarak geliştirilen hassas alt değiştirme mendillerinden faydalanabilirsin.

Buna ek olarak temizliğin ardından yine ona özel olarak geliştirilen pişik kremleri uygulaman gerekmektedir.


Emzirme Süreci Hakkında Bilmen Gerekenler

Hamilelik sonrasında annelerin adapte olmakta zorlandığı konuların başında emzirme gelir. Anne, bebek hastane çıkışı öncesinde hemşire yardımıyla bu konuda bilgi sahibi olur ancak eve dönüldüğünde her şey beklendiği gibi ilerlemeyebilir.

Bu adaptasyon sürecinde hem bebeğinin hem de kendi sağlığın için meme ucu bakımına dikkat etmen gerekir. İlk emzirmelerin ardından meme uçlarında çatlaklar oluşabilir, bebeğinle bağ kurduğun bu özel anda hassasiyet yaşayabilirsin.

  • Bu sürecin senin için de en az bebeğin kadar keyifli bir deneyim olması için her emzirme sonrasında anne sütü ile memeni temizlemeli, giyinmeden önce mutlaka meme uçlarını kurulamalısın. Bilindiği üzere ıslak yüzeyler, mikrop oluşumuna elverişli ortamlardır.  
  • Süt miktarın gün geçtikçe artabilir. Şöyle ki; doğumdan sonraki ilk günlerde yenidoğan oldukça fazla uyur ve sık sık uyanarak emmek ister. Annenin bünyesi de kendi bebeğin ihtiyacı kadar süt üretmektedir. Yani bebeğin daha çok emdikçe, süt miktarın artacaktır. Doğum sonrası ilk günlerde sütün azlığı konusunda endişelenmemek gerekir.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bilindiği üzere göbek bağı, bebeklerin anne karnındayken oksijen alması için gereklidir. Doğumun ardından 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden düşer. Bu süreçte göbek bağının üzerini kapatılmamalıdır. Göbek ne kadar açıkta kalır ve hava alırsa o kadar erken düşecektir.


İlk Banyo Heyecanı

İlk banyo konusunda birçok farklı görüş vardır. Yeni doğum yapan annelerin de kafası bu yüzden kolaylıkla karışabilir.

Her anne istediği yolu seçebilir ancak göbek bağı düşmeden banyo yaptırmak kesinle tavsiye edilmez. Bebek kordonları, suya temas etmesi durumunda kolaylıkla enfeksiyon kapabilir. Göbek bağı düşmeden bebeğini temizlemek isteyen anneler ıslak bir bez yardımıyla bebeklerini silebilir.

Göbek bağı düştükten sonra ise o çok keyifli ilk banyo heyecanı kısmına geçilebilir. Öncelikle bebeğinin huzurlu hissetmesi için banyo sırasında karnının tok olmasında fayda var. Bu nedenle karnı doyduktan bir saat kadar sonra banyo yaptırmak en doğrusu olacaktır.

İdeal oda sıcaklığında, bebek küveti içerisindeki su 32-35 derece olacak şekilde bebeğinin ilk banyosunu yaptırabilirsin.


Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebek kıyafetleri konusu da deneyimsiz anneler için kafa karıştırıcı olabilir. Hamilelikte birbirinden sevimli bebek kıyafetlerine karşı koymak zor biliyoruz ancak kıyafetlerinin işlevsel olması önemlidir.

SM Bebek’in yüzde 100 pamuklu; bebek zıbın, tulum, yelek ve çorapları bebeğinin hassas cildine zarar vermeden onu sarar.

Çabuk giydirebileceğin kıyafetler olması da sürekli olarak üstlerinin değişmesi gereken yenidoğan bebeklerde dikkat edilmesi konulardan biridir.

Değişen ortam sıcaklığına uyum sağlamak için kat kat basit kıyafetler tercih etmen yine kolaylık sağlayacaktır.

Bebeğinin Taze Cildini Saran Yenidoğan Hastane Çıkışları SM Bebek’te

Yenidoğan bebeğin için ihtiyaç duyabileceğin her şeyi SM Bebek’te bulabilirsin. SM Bebek; kız ve erkek bebekler için birbirinden sevimli alternatifler sunarken, bebeklere özel kumaşı sayesinde onun narin cildine zarar vermeden onu korur.

 Doğum çantana koyabileceğin SM Bebek yenidoğan setleri sayesinde zahmetsizce bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilirsin.