Yenidoğan bebeğin gözlerinin sık sık kaydığını ve odaklanamadığını fark ettin mi? Peki sesin geldiği yöne henüz bakamadığı dikkatini çekti mi? Bunun çok basit bir açıklaması var, henüz görme yetilerinin tam olarak gelişmemiş olması. Bu yazımızda, yenidoğan bebeğin ne zaman görmeye başladığı konusunda merak edebileceğin soruların cevaplarına birlikte bakacağız.
Bebeğin görsel gelişimi henüz anne karnındayken başlar. Annenin doğru beslenmesi ve güzelce dinlenmesi, bebeğin görsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Bebeğin anne karnındaki fizyolojik gelişimi, dünyaya geldikten sonra da devam eder. Yüz şeklinden, boyuna, saç ve göz rengine kadar neredeyse tüm fiziksel özellikleri değişiklik gösterir. Anne ve babaların merak ettiği konuların başında ise bebeğin göz rengi olur. Peki bebekler ne zaman görür, göz rengi ne zaman belli olur?
Yeni doğan bebek, dünyaya geldiğinde ışığı fark edecek kadar görme yetisi bulunur ve 10-15 cm yakınındaki cisimleri fark edebilir. Doğumundan kısa bir süre siyah, beyaz ve gri tonlarında görmeye başlar. Buna rağmen henüz görme yetileri tam anlamıyla gelişmediği için gözlerini odaklama, doğru şekilde hareket ettirme, hatta gözlerini çift olarak birlikte kullanma yeteneğine henüz kavuşamamıştır.
Bebek, ilk göz temasını 3 aylık olduğunda kurmaya başlar ancak odaklanma süresi oldukça kısadır. Zaman geçtikçe odaklanma süresi artar ve 4 aylık olduğunda bebek artık nesnelere ve kişilere daha uzun süre odaklanabilir duruma gelir. Bununla birlikte hareket halindeki nesneleri de takip etme yeteneğini keşfetmiş olur. Gözlerini hareket ettirebilme yeteneği gün geçtikçe artar ve buna bağlı olarak görme alanı da genişler.
Altıncı giren bebekler, nesneleri ve çevresini incelemeye başlar. Ağlarken bir anda sessizleşmesi ve etrafını incelemesi, her şeyin ona yabancı ve değişik gelmesinden kaynaklanır. Bebek bir yaşına geldiğinde ise çevresini ve nesneleri detaylarıyla birlikte görmeye başlar.
Yeni doğmuş bebek, henüz net bir şekilde göremiyor olsa da her geçen görme yetisini hızla kazanır. Bu nedenle bebeğin ile sık sık göz teması kurmak, renkli ve hareketli nesneleri işaret ederek görme duyusunu kuvvetlendirebilirsin.
Yeni doğan bebek göz rengi, ebeveynlerin en merak ettiği konulardan biridir. İki taraf da göz renginin kendisine benzeyeceğine yönelik tatlı atışmalar yaşar. Peki bebeğin göz rengi ne zaman belli olur? Bebeğin dünyaya ilk gözlerini açtığında göz rengi mavi veya lacivert tonlarında olabilir. Ancak bu renk bebeğinin mavi gözlü olacağını göstermez. Bebeğin doğumdan sonraki ilk dönemde mavi göze sahip olmasının nedeni, göz rengini belirleyen melanin miktarının oldukça az olmasıdır.
Bir süre bebeğinin mavi gözlü olup olmayacağı konusunda çevrendekilerle iddialaşsan da ışık bir süre sonra gözdeki melanin üretimini tetikler ve bebeğinin gerçek göz rengi ortaya çıkar. Elbette her bebek mavi gözlü doğmaz, bazı bebekler siyah/kahverengi göz rengi ile doğar ve bu renk ilerleyen aylarda değişmez.
Buna karşın mavi göz rengine sahip bebeğin asıl göz rengi altıncı aydan itibaren oluşmaya başlar ve on ikinci aya kadar oluşumunu tamamlar.
Bebeğin görme yetisi ilk üç ayda hızlı bir şekilde gelişir. Peki bu süreçte bebeğinin göz gelişimini desteklemek için ne yapabilirsin? Hadi gel birlikte göz atalım.
1- Odasının duvarlarını çeşitli renklerle boyayabilir ve değişik şekiller ile görsel gelişimini destekleyebilirsin.
2- Gözleri ışığa fazla duyarlı hale geleceği için loş ışıkları tercih edebilirsin.
3- Odasına yeni şekiller ve oyuncaklar dahil edebilirsin.
4- Sık sık yatağının yerini değiştirerek, görüş alanına daha önce görmediği nesneleri koyabilirsin.
5- Bebeğinin odasında dolaşırken onunla konuşabilirsin.