Yenidoğan bebekler dünyaya gözlerini açar açmaz ebeveynler de yepyeni bir hayata başlamış olurlar. Anneler bebeklerini kucağına aldıkları anda ise emzirme süreci başlamış olur. Bu süreçte annelerin en çok merak ettiği konu ise “emzirme sıklığı nasıl olmalı?”
Yenidoğan beslenme sıklığı; bebeğin açlık durumuna, ihtiyacına ve sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.
Bebeklerin gelişim göstermeye başlamasından itibaren aylara göre emzirme süresi artabilir. Ama ilk süreçte tavsiye edilen emzirme süresi 2 ila 3 saatte arasında değişiklik gösterir. Belirtilen bu saat aralığının nedeni bebeklerin uyku dengesinin sağlanması ve bebeğin acıkma sıklığının belirlenmesidir. Tabii her yenidoğan bebek için bu veriler geçerli olmayabilir. Detaylı bir şekilde konuyu ele alacak olursak;
Yenidoğan bebeklerin iki - üç saatte bir emzirilmesinin tavsiye edildiğinden bahsetmiştik. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği öneri de şu şekildedir;
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun önerilerine göre, anne sütü bebeklerin sağlıklı büyümelerini ve gelişimlerini destekler. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bebek gelişimi ve emzirme sürecindeki araştırmalarından yola çıkarak şu sonuca varabiliriz. Bebeklerde beslenme sıklığı, uyku düzeniyle doğru orantılıdır. Yani bebeklere bebeklere beslenme alışkanlığını kazandırırken uyku düzenlerini de bu sürecin içine dahil etmelisin
.
Yenidoğan bebeklerin emzirilme süreleri değişkenlik gösterebilir ama bu konu özelinde Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklaması şu yöndedir;
“Bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi ve günde en az 10-12 kez emzirilmesi önerilen bir uygulamadır ve bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkıda bulunur.” Yani bebeklerin sağlıklı bir gelişim sürecine geçebilmesi için en az 6 ay boyunca anne sütüne devam etmesi gerekir. Buna göre bebeklerin ortalama iki saatte bir de anne emzirilmesi gerektiği sonucuna varabiliriz. Bebeklerin açlık duygusunu öğrenmesi açısından pozitif bir etkendir diyebiliriz.
Bebeklerin ne kadar süt tüketecekleri; doğum ağırlığına, büyüme hızına ve beslenme ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle her bebeğin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Ama genel olarak yenidoğan bebekler her öğünde 60 - 120 ml arasında süt tüketilebilir. İlk ay boyunca bebeğinin her gün yaklaşık 8-12 kez emzirmesi gerektiği düşünülürse, günde toplam 750 - 900 ml süt emebilir.
Sonraki 3 ay boyunca, bebeklerin öğünlerinde tükettiği süt miktarı genellikle 120 - 180 ml arasında değişir. Bu dönemde, bebekler genellikle günde 5-6 kez beslenirler ve toplamda 800-1500 ml süt tüketilebilirler.
6. ayın sonunda, ek gıdalara başlanması ile birlikte bebeğin süt tüketimi azalabilir ve öğün sayısı beşe kadar düşebilir. Bebekler bu dönemde günde toplam 600-900 ml süt tüketir.
Yenidoğan bebeklerin her öğünde 150 ml süt emdiği söylenemez. Bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak doktorunuzun önerileri doğrultusunda beslenmesi önemlidir.
Anne sütü bebeğin gelişimi ve beslenme alışkanlıklarının temeli için önemli bir bütündür.
Bebekler ilk aylarda beslenme konusunda içgüdüsel olarak hazırdır. Fakat bu beslenme içgüdülerinin düzene girmesi için bebeğin emzirilme sıklığı çok önemlidir. Bebek uyku ile beslenme arasındaki düzenin ilk aylarda düzene oturması önemlidir.Daha detaylı bir şekilde bebek beslenme saatlerine bir göz atacak olursak aylara göre bebek emzirme saatleri nasıldır?
Bu dönemde bebekler daha fazla hareket eder ve çevrelerine daha fazla tepki verirler. Günde 8 ila 12 kez beslenmeleri gerekir. Her hafta yaklaşık olarak 150-200 gr. kilo alırlar ve yaklaşık 4,5 ila 5 kg. ağırlığa ulaşırlar. Ancak her bebeğin gelişimi farklı olabilir, bu nedenle bebeklerin gelişimlerini izlemek ve gerektiğinde doktorlarına danışmak önemlidir.
3 aylık bebekler acıktıkça beslenmelidir ve anne sütü alan bebekler genellikle gündüz 2-3 saatte bir anne sütüne devam ederler. Geceleri, beslenmeler arasındaki sürelerde 4-5 saat kesintisiz uyuyabilirler. Mama ile beslenen bebekler ise daha çok gündüzleri 3-4 saatte bir beslenir ve geceleri kesintisiz 5-6 saat süreyle uyuyabilirler.
Bu aylarda bebekler açlıklarını ve beslenme ihtiyaçlarını keşfetmeye başlar.Bu nedenle bebeğini gündüz veya gece beslenmesi için uyandırmana gerek yoktur. Ancak her bebeğin beslenme ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle bebeğinin ihtiyaçlarına göre beslenme planı yapmalısın. Ayrıca, anne sütü alan bebeklerin sıklıkla emzirilmesi, anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olur.
Bebekler 4. aylarına girmeye başladıklarında beslenme sıklığı da yavaş yavaş düzene girmeye başlar. Bebeği sık sık uyandırıp emzirmeye çalışmak doğru bir uygulama değildir. Her bebek farklı olduğu için, bazı bebekler gece beslenmesine ihtiyaç duyar bazıları ise gece boyunca uyuyabilir. Bebeğin gelişimini ve ihtiyaçlarını gözlemlemek, uygun beslenme planı yapmak için önemlidir.
Bebeğin için en doğru emzirme sıklığını öğrenmek istiyorsan bebeğinin ihtiyaçlarını ve açlık durumunu çok iyi gözlemlemelisin. Genel bilgilerin elbette ki bir geçerliliği vardır ama en doğru sonucu her zaman doktorundan alırsın.