SEPETTE EKSTRA %5 İNDİRİM
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni sezon ürünler
SEPETTE EKSTRA %5 İNDİRİM
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Yaz Aylarında Bebek Beslenmesi: Sağlıklı Bir Yaz İçin Öneriler

Yaz Aylarında Bebek Beslenmesi: Sağlıklı Bir Yaz İçin Öneriler

Sıcak güneşin kucakladığı, cıvıl cıvıl çiçeklerin renklendirdiği tatlı yaz aylarına merhaba! Ebeveyn olmanın en güzel hediyesi, kollarınızda hayatın taptaze bir güzelliği, bebeğinle birlikte bu yazı doyasıya yaşamak için hazır mısın? Elbette hazırsın! Ancak, yaz mevsimiyle birlikte gelmesi muhtemel bazı beslenme zorluklarına karşı da dikkatli olmak gerektiğini biliyor musun?


Bebeğinin sağlığı ve mutluluğu en değerli önceliğin, bu yüzden onun beslenme düzenini yaz aylarına uygun şekilde ayarlamak önemli bir adım olacak! Endişelenme, çünkü bebeğinin seninle birlikte sağlıklı ve keyifli bir yaz mevsimi geçirmesi için yaz aylarında bebek beslenmesine dair gerekli tüm ipuçlarını sunmaya hazırız! 

Yazın Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Ebeveynlerin bebek beslenmesine dair en çok çok sorduğu sorulardan biri yazın bebekler ne yemeli? Yaz aylarında bebeğinin beslenme programına pek çok sebze ve meyveyi dahil edebilirsin fakat dikkat etmen bazı önemli noktalar var; 


Sıvı İhtiyacı: Sıcak havalarda bebekler daha fazla terler ve su ihtiyaçları artar. Bu nedenle emziren bir anneysen bebeğini sık sık emzirerek veya biberonla su vererek onun sıvı ihtiyacını karşılamalısın. Ancak bebeğin altı aydan küçükse ona su vermek yerine anne sütü veya anne sütü formülündeki mamaları tercih etmelisin. 


Emzirme ve Mama: Yaz aylarında yenidoğan bebek beslenmesi için en iyi besin anne sütüdür. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve onları hastalıklara karşı korur. Eğer bebeğini emzirmiyorsan beslenmesine yaş grubuna uygun bir mama eklemelisin. 


Ek Besinlerin Doğru Seçimi: 6 aylık bebek beslenmesinde ise ek besinlerin doğru seçimi çok önemlidir.  Yazın bebek beslenmesi programı için taze mevsim sebzelerini ve meyvelerini tercih ederek bebeğinin sağlıklı şekilde beslenmesine yardımcı olabilirsin. Ayrıca bu sayede onun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilirsin. 


Besinlerin Saklanması: Sıcak havalarda besinlerin çabuk bozulabileceğini unutmamalısın. Bu nedenle bebeğinin yiyeceklerini hava koşullarına uygun şekilde saklamalısın. Bu sayede besinler tazeliğini korur ve miniğinin sağlığını riske atmamış olursun.


Alerjenlere Dikkat: Bebeğini yeni besinlerle tanıştırırken özellikle alerjen içeren besinleri yediğinden (örneğin fıstık ezmesi, bal, yumurta gibi) onu dikkatle gözlemlemeli ve herhangi bir sorunda doktoruna başvurmalısın. 


Sindirim Düzeni: Sıcak hava, bebeklerin sindirim sistemini etkileyebilir. Bebeğinin sindirim sağlığını korumak için sık ve az yemesine özen göstermelisin. 



Bebekler İçin Yaz Meyveleri ve Sebzeleri

Yaz aylarında bebek beslenmesi için miniğinin öğünlerine ekleyebileceğin taze yaz meyve ve sebzeleri; 


Yaz Meyveleri:

  • Şeftali: Lezzetli ve su dolu şeftali, yaz mevsiminde bebekler için harika bir tercihtir. C vitamini açısından zengin olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Karpuz: Yazın serinletici meyvelerinden karpuz, bebeklerin su ihtiyacını karşılamak için idealdir. Aynı zamanda A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını destekler.
  • Kayısı: Tatlı ve vitamin dolu kayısı, bebeğinin beslenmesine sağlıklı bir katkı sağlar. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Muz: Besleyici ve kolay sindirilebilir muz, bebeğin için harika bir meyvedir. Potasyum bakımından zengin olması da büyüme ve gelişim için faydalıdır.
  • Yumuşak Kavun: Yumuşak dokulu kavun, bebeklerin damak tadını memnun eder ve vitamin açısından da önemli bir kaynaktır.
  • Kiraz: Dikkatlice çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, kirazı bebeğine gönül rahatlığıyla verebilirsin. A, C ve K vitaminleri içeren kiraz, bağışıklığı güçlendirir.

Yaz Sebzeleri:

  • Salatalık: Sulu ve ferahlatıcı salatalık, bebekler için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, diş çıkarma döneminde kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. 
  • Domates: Antioksidan açısından zengin olan domates, bebek beslenmesi için sağlıklı bir seçimdir. A, C ve K vitaminleri içerir.
  • Kabak: Besleyici ve hafif olan kabak, bebeklerin sindirim sistemine kolaylık sağlar.
  • Patlıcan: Bebekler için uygun şekilde pişirildiğinde patlıcan, lezzetli ve sağlıklı bir seçenektir. B6 vitamini içeriği de önemlidir.
  • Havuç: A vitamini açısından zengin olan havuç, bebeklerin göz sağlığı için önemli bir besindir. Bebeklerin elleriyle de kolayca tutup yiyebileceği şekilde de verilebilir. 

Yazın Bebekler Günde Ne Kadar Su İçmeli?


Altı aydan küçük bebeklerin su ihtiyacı, anne sütü veya anne sütü formülündeki mama ile karşılanır. Ancak 6 aydan büyük bebekler için su ihtiyacı mevsime, bebeğin aktivitelerine ve emilen sıvı miktarına göre değişiklik gösterebilir.


Uzmanlar, 6 ila 12 aylık bebeklerin günlük su ihtiyacının ortalama 100-120 ml ve 1-3 yaş arasındaki bebeklerin ise 1 litre suya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Ancak bunlar tahmini değerler bu nedenle bebeğinin bireysel ihtiyaçlarını takip etmen daha önemlidir. 


Bebeklerde sıvı ihtiyacı bireysel olarak değişebilir ve bazı bebekler daha fazla bazıları daha az su içebilir. Bu nedenle bebeğinin gelişimini ve sağlığını yakından takip etmek onun susuz kalmamasına dikkat etmek ve herhangi bir sağlık sorunu varsa doktorunuzdan destek almak önemlidir.


Yaz Seyahatlerinde Bebek Beslenme İpuçları


Yaz seyahatlerinde bebeğinin beslenmesine özen göstererek onun rahat ve keyifli bir seyahat deneyimi yaşamasını sağlayabilirsin. Seyahatiniz sırasında işini kolaylaştıracak minik tüyolar; 


Anne Sütü veya Mama: Bebeğinin temel besin kaynağı olan anne sütü veya mamayı yanınıza almayı unutma! Uzun yolculuklarda veya seyahat sırasında bebeğini emzirerek veya biberonla mama vererek beslenme rutinini devam ettirmelisin.


Hazır Mama Paketleri: Eğer bebeğin ek besinlere başladıysa ve hazır mamalar kullanıyorsan pratikliği nedeniyle seyahatlerinde hazır mama paketlerini tercih edebilirsin. Bu paketlerin yanında sıcak su taşıyarak bebeğinin mamasını kolaylıkla hazırlayabilirsin. 


Meyve ve Sebzeler: Mevsim meyveleri ve sebzeleri ile sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak seyahat sırasında miniğinin acıkma ihtimaline karşı pratik çözümler getirebilirsin. Örneğin, elma dilimleri muz veya şeftali gibi yumuşak ve tok tutan besinleri tercih edebilirsin.


Yoğurt ve Süt: Uzun yolculuklar için yanında meyve püresi veya tahıl ekleyebileceğin az yağlı yoğurt veya kutu süt taşıyarak bebeğinin beslenmesini zenginleştirebilirsin.


Mama Sandalyesi veya Taşınabilir Mama Koltuğu: Tatil veya seyahat sırasında bebeğinin rahatça beslenebileceği bir mama sandalyesi veya taşınabilir mama koltuğu tercih ederek onun yemek sırasında özgürce davranmasına imkan tanıyabilirsin. Özellikle 1 yaş bebek beslenmesi için son derece önemli olan taşınabilir mama koltuğu keşfetmeye meraklı minikler için çok ideal!