Yeni sezon ürünler
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni sezon ürünler
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Zor Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir?

Zor Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş çıkarma süreci huzursuzluk, ağlama nöbetleri ve uyuma zorluklarıyla kendini gösterir.  Diş çıkaran bebeğin diş etleri şişer, kızarır ve hassaslaşır. Bu rahatsızlıkları ve ağrıyı hafifletmek hem bebeğin hem de ailesinin daha konforlu bir süreç geçirmesini sağlar.

Aynı zamanda bebekler bu dönemde her şeyi ağızlarına almaya meyilli olurlar. Ancak merak etme, bu süreci bebeğin için daha konforlu hale getirebilecek birçok yöntem ve öneri bulunuyor.



Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genellikle 6 ila 12 aylıkken başlar, ancak bu süreç her bebekte farklılık gösterebilir. İlk dişler genellikle alt ön keser dişler olarak çıkar. Ancak bazı bebeklerde ilk diş 4. ayda ya da daha erken bir dönemde çıkarken bazıları için ise süreç 12. aya kadar uzayabilir

Diş çıkarma sürecinde ilk olarak

- 8 ila 12 ay arasında üst orta kesici dişler

- 6 ila 10 ay arasında alt orta kesici dişler 

- 9 ila 13 ay arasında üst yanal kesici dişler

- 10 ila 16 ay arasında alt yanal dişler 

- 16 ila 22 ay arasında üst köpek dişler 

- 17 ila 23 ay arasında alt köpek dişler 

- 13 ila 19 ay arasında üstteki birinci azı dişler (yiyecekleri öğütmeye yarayan)

- 14 ila 18 ay arasında alttaki birinci azı dişler 

- 25 ila 33 ay arasında üstteki ikinci azı dişler 

- 23 ila 31 ay arasında alttaki ikinci azı dişler 



Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Diş çıkaran bebeklerde ilk dişin çıkma belirtileri yaklaşık olarak 4 gün sürer. 4 gün sonunda görünür hale gelen dişler 3 gün içinde tam olarak çıkar. Bir dişin çıkma süreci toplamda yaklaşık olarak 8 gün sürer.  Ancak unutulmamalıdır ki her bebek farklıdır ve bu süreç bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir.

Diş Çıkaran Bebeklerin Huysuzluğu Ne Kadar Sürer?

Diş çıkaran bebeklerde görülen huzursuzluk ve huysuzluk yaklaşık olarak birkaç gün ila birkaç hafta sürer. Diş etlerinde kızarma, kaşınma ve şişme ile başlayan süreç diş tamamen çıkana kadar devam edebilir.

Bazı bebekler bu süreci neredeyse hiç belirti göstermeden atlatırken bazıları oldukça huzursuz ve rahatsız olabilirler. Ayrıca, hangi dişin çıktığına (örneğin, ön kesici mi yoksa azı dişi mi) bağlı olarak da bebeklerin yaşadığı rahatsızlık seviyesi değişebilir. Özellikle azı dişleri daha fazla rahatsızlık verici olabilir.



Bebeklerde Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir? 

Diş çıkaran bebeklerdeki rahatsızlığı, huysuzluğu ve belirtilerin etkisini azaltabilmek için evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemler; 

Soğuk metal kaşık: Buzdolabında birkaç dakika soğutulmuş metal kaşığı bebeğinizin diş etlerine hafifçe sürebilirsiniz.

Soğutulmuş meyve ya da sebze: Özellikle 6. aydan sonra ek gıdaya geçmiş bebekler için soğutulmuş muz veya kavun gibi meyveler diş çıkarma sürecindeki ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler azaltılmasına yardımcı olur. 

Soğuk parmak bezi: Temiz bir bezi ıslatıp buzdolabına koyarak soğumasını bekleyin. Bez, yeterince soğuduktan sonra bez yardımıyla bebeğinizin diş etlerine hafifçe masaj yapabilir ya da bezi bebeğinize verin. Bebeğiniz soğuk el bezini emerek diş etlerini ve dişlerini rahatlatabilir

Diş çıkarma oyuncakları: BPA, sıvı ve jel içermeyen diş çıkarma oyuncakları ile bebeğiniz diş etlerini kaşıyarak rahatlar. Oyuncağı bebeğinize vermeden  önce buzdolabına koyarak soğutun

Diş eti masajı: Ellerinizi yıkadıktan sonra bebeğinizin dişlerine dairesel hareketlerle nazikçe masaj yaparak diş etlerini rahatlatabilirsiniz. 


Bebeklerin Kolay Diş Çıkarması İçin Bitkisel Çözümler

4 aylık bebeğin diş kaşıntısına ne iyi gelir? Bebeğimin dişleri çıkıyor damağını ve diş etlerini nasıl rahatlatabilirim? Bebeklerde diş çıkarma döneminde ebeveynlerin en çok sorduğu sorulara yanıt olarak evde yapabileceğiniz kolay ve pratik yöntemlerden bahsedeceğiz. 

1- Karanfil ve Zeytinyağı: Herkesin evinde bulunabilecek o iki malzemeyle bebeğinizin dişlerini rahatlatmak için doğal bir jel hazırlayabilirsiniz. Karanfili dövdükten sonra bir kavanozda zeytinyağı ile birleştirerek bir gün boyunca buzdolabında bekletin. Diş çıkarma sürecindeki ağrıları azaltmaya yardımcı olan bu karışımı temiz bir bez yardımıyla bebeğinizin diş etlerine sürebilirsiniz. 

2- Papatya Çayı: Papatya çayını hazırladıktan sonra buz kalıplarına döküp dondurduktan sonra buz küpleri ile bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz

3- Arpa Suyu: Arpayı 30 ila 45 dakika arasında kaynattıktan sonra suyu ılımaya bırakın. Su ılıdıktan sonra bir şişede muhafaza ederek bebeğinizin diş ağrısı oldukça az az içirebilirsiniz.